MSZYCE I CHOROBY GRZYBOWE

Aktualne warunki atmosferyczne (wysoka temperatura i wzrost wilgotności powietrza) sprzyjają występowaniu mszyc i chorób grzybowych.

Jak chronić się przed mszycami?

Przede wszystkim zadbajmy o bioróżnorodność naszych działek. Im większe zróżnicowanie gatunkowe upraw tym większa szansa na pojawienie się naturalnych wrogów mszyc - np. biedronek. Możemy je zaprosić na konkretne rośliny zawiązując na nich jaskrawo-żółte wstążki - larwy biedronki są w stanie zjeść setki mszyc w ciągu doby.

Pamiętajmy, że decydując się na konwencjonalne środki ochrony roślin nie tylko zabijamy mszyce ale też biedronki - takie zabiegi są skuteczne na krótką metę.

W uprawach ekologicznych polecane są preparaty, które możemy wykonać samemu:
-wyciąg z czosnku - 200g roztartych ząbków zalać 10l wody i odstawić na 24 godz., po czym stosować bez rozcieńczenia. Zwalcza mszyce, odstrasza zapachem wiele innych owadów, przeciwdziała chorobom bakteryjnym warzyw, np. kanciastej plamistości ogórka.
-wyciąg z pokrzyw - 1 kg świeżego ziela zalać 10l wody, pozostawić na 24 godz. stosować bez rozcieńczenia.
-krwawnik pospolity - 1kg świeżych roślin zalaż 10 l wody, odstawić na 24 godz. po czym gotować 30 minut.
-szare mydło - 200g szarego mydła zalać 10l wody, dokładnie wymieszać.

Duża wilgotność powietrza i wysokie temperatury to idealne warunki do rozwoju chorób grzybowych.
W taką pogodę absolutnie nie wykonujemy zabiegów cięcia - narażamy wtedy rośliny na infekcję.

Preparaty do stosowania w uprawach ekologicznych:
-Cuproflow 377,5 SC - preparat miedziowy do zwalczania zarazy ziemniaka, parcha jabłoni, kędzierzawości liści brzoskwini, raka bakteryjnego drzew owocowych, zarazy ogniowej
-Cuproxat 345 SC; Funguran -OH 50 WP - preparat miedziowy przeznaczony do zwalczania zarazy ziemniaka na ziemniaku i pomidorze, bakteryjnej kanciastej plamistości ogórka, mączniaka rzekomego, parcha jabłoni, zarazy ogniowej.
-Miedzian 50 WP; Miedzian Extra 350 SC - do zwalczania parcha jabłoni, parcha gruszy, zarazy ogniowej, brunatnej zgnilizny drzew pestkowych, kędzierzawości liści brzoskwini, raka bakteryjnego drzew owocowych, zarazy ziemniaka na pomidorze, kanciastej plamistości ogórka i mączniaka rzekomego dyniowatych na ogórku, szarej pleśni, bakteriozy obwódkowej, antraknozy na fasoli.

Filip Roman
Instruktor ds. Ogrodnictwa

Kategorie: