Przedwiośnie na działce – przygotowanie działkowca do sezonu

ROD "Telpod" w Krakowie

Wiosna jest szczególnie pracowitym okresem dla działkowca. Jednak nim stopnieje śnieg, dni staną się dłuższe i cieplejsze, działkowiec już myśli o najbliższym sezonie.

W styczniu działkowiec:

  • planuje nowe rabaty kwiatowe lub dosadzenia i zmiany w rozplanowanych już rabatach
  • przygotowuje plan warzywnika z uwzględnieniem zmianowania, i wykorzystania miejsca przez cały sezon wegetacyjny (dwa lub trzy zbiory w ciągu sezonu)
  • rozpoczyna pierwsze zakupy nasion, podłoża, nawozów
  • zabezpiecza rośliny w przypadku większego mrozu, zwłaszcza przy bezśnieżnej pogodzie
  • odśnieża zielone drzewa i krzewy, a szczególnie odmiany kolumnowe, najbardziej narażone na zniekształcenie lub wyłamanie pod wpływem ciężaru śniegu
  • bieli pnie i konary drzew i krzewów mieszaniną 1 kg wapna palonego rozpuszczonego w 5 litrach wody, ochraniając przed zgorzelami mrozowymi
  • przy sprzyjającej aurze (temp. pow. 5º C) pobiera zrazy do wiosennego przeszczepiania drzew i krzewów.
  • usuwa gniazda, złoża jaj szkodników, galasy z ochojnikami ze świerków i modrzewi oraz zmumifikowane owoce z drzew i krzewów

W lutym przychodzi czas na:

  • wysiew pierwszych nasion uprzedzony zaprawieniem: wczesnych warzyw i o długim okresie wegetacji, które wysiewamy w drugiej połowie lutego tj. sałatę, cebulę, wczesną kapustę, kalarepę i brokuły; roślin ozdobnych – kwiatów jednorocznych: petunii ogrodowych, celozji, begonii stale kwitnących, lwich paszczy. Rozsadą należy zapewnić wysoką wilgotność powietrza oraz temperaturę 18-22º C
  • przygotowanie tuneli i szklarni do pierwszych wysiewów pod koniec lutego (rzodkiewka, koper, pietruszka, pasternak, szpinak, posadzić można także cebulę z dymki i czosnek)
  • cięcie drzew i krzewów owocowych o dużej odporności na mróz tj. jagody kamczackiej, agrestu, porzeczek oraz odporne odmiany jabłoni i grusz rozpocząć pod koniec lutego, gdy temperatura przestanie spadać poniżej -5º C
  • oprysk przeciwko kędzierzawości liści brzoskwiń (jeżeli temperatura w ciągu dnia przekroczy 8º C – w przeciwnym wypadku zabieg wykonać w kolejnym miesiącu) oraz usuwanie nabrzmiałych pąków czarnej porzeczki (zasiedlony jest w nich wielkopąkowiec porzeczkowy)

W marcu działkowiec kontynuuje prace z poprzedniego miesiąca, ale na większą skalę, a więc przede wszystkim:

  • produkuje rozsady początkowo: sałaty, selera, wczesnych kapust, kalarepy, kalafiora i pomidorów do nasadzeń pod osłonami, a następie paprykę, oberżynę, sałatę kruchą, por, pod koniec miesiąca pomidora do gruntu,
  • przycina drzewa i krzewy owocowe; w zależności od warunków pogodowych kontynuuje przycinanie porzeczek, agrestu, malin, winorośli, jabłoni, grusz i śliw oraz drzew i krzewów posadzonych jesienią, pamiętając o zabezpieczeniu ran specjalnym preparatem, emulsją ze środkiem grzybobójczym lub woskiem ze świecy,
  • przeprowadza przegląd pni i konarów drzew i krzewów owocowych, a w razie zaatakowania ich przez raka drzew owocowych, drobne zrakowacenia warto odciąć nożem i zabezpieczyć pastą
  • przycina drzewa, krzewy i pnącza ozdobne
  • zasila nawozami wieloletnie warzywa, rośliny cebulowe kwitnące wiosną oraz drzewa i krzewy,
  • grabi trawnik usuwając pośniegową pleśń, a także pozostałe opadłe liście z drzew i krzewów.
  • prowadzi pierwsze opryski przeciwko parchowi jabłoni, szarce śliw i chorobom grusz
  • przez cały marzec sieje wprost do gruntu: groszek pachnący, czarnuszkę damasceńską, gipsówkę wytworną, nagietek lekarski, powój trójbarwny, ostróżeczkę ogrodową i polną oraz chabry, a także wysiewa rozsady roślin jednorocznych uprawianych z rozsady: cynie, astry i aksamitki
  • pod koniec marca rozpoczyna sadzenie do gruntu czosnku i cebuli z dymki oraz sianie grochu, bobu, rzodkiewki, szpinaku i pietruszki
  • oczyszcza rośliny wieloletnie i rozmnaża byliny poprzez podział
  • rozpoczyna usuwanie zimowych zabezpieczeń i okryć (w dni pochmurne)

Ponad to przez cały sezon zimowo–przedwiosenny warto sprawdzać stan okrycia roślin, zdrowotność przechowywanych warzyw i owoców oraz roślin tj. pelargonii, fuksji, datur bielunii, lantan i kocanek włochatych. W okresie zimy można prowadzić pędzenie warzyw: cebuli, szczypiorku, pietruszki, selera na zielone części oraz prowadzić zimowe uprawy warzyw np. kapusty brukselki, jarmużu, endywii, szpinaku czy pietruszki naciowej. Należy również pamiętać o podlewaniu w czasie odwilży roślin zimozielonych, w przeciwnym razie zaburzona zostanie ich gospodarka wodna, uschną lub będą bardziej podatne na choroby i szkodniki.

Opracowanie: Instruktor ds. ogrodnictwa
Źródło: "Działkowiec"