W lutowym „Moim Ogródku”

Ocet – na cukier, cholesterol, odchudzanie i odtrucie

Tu jednak nie chodzi o ocet spożywczy, który nie ma żadnych wartości odżywczych, ale o naturalny produkt, jakim jest ocet winny, balsamiczny, jabłkowy czy ryżowy.

Ocet jest produktem uzyskiwanym podczas fermentacji surowców zawierających węglowodany. Cukry znajdujące się w owocach rozkładane są przez bakterie i drożdże do alkoholu, następnie ten rozkładany jest do kwasu octowego. Tak uzyskany produkt jest bogaty w witaminy i sole mineralne oraz inne dobroczynne właściwości.

Naturalne octy w zależności od rodzaju pomagają w:

  • przypadku podwyższonego poziomu cukru we krwi oraz podwyższonego cholesterolu;
  • dolegliwościach przewodu pokarmowego (np. gdy dokucza zgaga);
  • oczyszczaniu organizm z toksyn;
  • działają detoksykująco na wątrobę – zalecane są osobom chorym na cukrzycę;
  • powiją trawienie i przyspieszają odchudzanie;
  • osobom, które często skarżą się na zimne stopy i ręce, gdyż skutecznie pobudzają krążenie krwi w organizmie…

Szczegółowy opis dobroczynnych właściwości każdego z naturalnych octów znaleźć można w artykule „Zdrowe octy”, który ukaże się w lutowym „Moim Ogródku”.

 

Nowy – lutowy numer „Mojego Ogródka” dostępny na rynku już od 19 lutego!

 ASB

Źródło: KR PZD