Copyrights © 2021 by Okręg Małopolski PZD w Krakowie All rights reserved.
W dniu 6 lutego 2025 roku w siedzibie Okręgu Małopolskiego PZD odbył się pokaz dla działkowców pod tytułem „Produkcja kiełków i mikro liści w domowym zaciszu”.
Podczas pokazu Pani dr. hab. inż. Elżbieta Jędrszczyk z Wydziału Ogrodnictwa i Biotechnologii Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie wprowadziła działkowców w świat kiełków i mikro liści. Przedstawiła aspekty zdrowotne jakie niesie spożywanie kiełków zwłaszcza pod koniec zimy, kiedy nasz organizm jest osłabiony i ma podwyższone zapotrzebowanie na witaminy. Duża zawartość witamin z grupy B, A, C, D, E, K, PP oraz minerałów a zwłaszcza żelaza, magnezu, wapnia, cynku, selenu i potasu; antyoksydantów, tłuszczów Omega-3 oraz błonnika pozwala kiełki zaliczyć do żywności „super food”.
Uczestnicy zapoznali się szczegółowo z procesem kiełkowania otrzymali wiele praktycznych informacji odnośnie wyboru nasion, temperatury i wilgotności, doborze stanowiska co jest istotne zwłaszcza podczas uprawy mikro liści.
Podczas części praktycznej działkowcy mogli przyjrzeć się różnym naczynią przeznaczonym do kiełkowania oraz poznać ich zalety i wady. Na koniec pokazu odbyła się degustacja mikro liści i kiełków. Każdy z uczestników mógł posmakować różnych rodzajów i wybrać swojego faworyta. Największym zainteresowaniem cieszyły się kiełki słonecznika i mikrolicie amarantus, zaskoczeniem natomiast były mikro liście groszku uprawiane w doniczce.
Agnieszka Pająk - Instruktor ds. ogrodniczych OM PZD w Krakowie
Polski Związek Działkowców
stowarzyszenie ogrodowe w Warszawie