10 stycznia 2025

Zimowe planowanie warzywnika

Copyrights © 2021 by Okręg Małopolski PZD w Krakowie All rights reserved.

Początek roku jest idealnym momentem, aby podsumować ubiegłoroczne uprawy oraz zaplanować co chcemy uprawiać w tym roku i w jakich ilościach. Warto sięgnąć do zapasów i zrobić swego rodzaju inwentaryzację pozostałości nasion jakie nie zostały wykorzystane w ubiegłym roku. Nasiona, które przechowujemy z ubiegłego sezonu albo pozyskaliśmy z naszego ogrodu należy poddać wstępnej weryfikacji, czyli sprawdzić ich stan. Oceniamy zapach, wygląd oraz ich wagę. Nasiona, które utraciły zdolność do kiełkowania są lżejsze od przeciętnych, często są pomarszczone, a ich barwa ulega zmianie, pojawia się również nieprzyjemny zapach stęchlizny. Świadczy to często o złym przechowywaniu nasion w zbyt suchym bądź zbyt mokrym środowisku. Takich nasion nie należy wysiewać, ponieważ mogą zawierać substancje, które zablokują rozwój innych roślin na grządce warzywnej. Nawet jeśli nasiona nie przejawiają negatywnych cech wglądowych, z czasem naturalnie tracą zdolność kiełkowania. Może się okazać, że na dziesięć wysianych nasion wykiełkuje nam zaledwie połowa. Warto wtedy wysiać podwójną ilość niż jest to zalecane na danej powierzchni, bądź zastosować dosiew świeżych nasion w czasie wegetacji.

Aby nie robić nieprzemyślanych zakupów w sklepie ogrodniczym, gdzie regały z nasionami kuszą swoimi kolorami, warto w domu przeliczyć jaką powierzchnię działki chcemy przeznaczyć pod uprawę warzywnika. Następnie uwzględniamy jaki chcemy mieć przedplon, plon główny i poplon, tak aby maksymalnie wykorzystać przestrzeń. Do sklepu udajemy się z listą roślin uwzględniając odmiany, które sprawdziły się już na naszej działce. Warto stawiać na odmiany krajowe, które są najlepiej przystosowane do warunków klimatycznych, które panują w naszym regionie klimatycznym.

 

Przy zakupie nasion warzyw nie zapominajmy o ziołach i kwiatach ozdobnych takich jak: nagietki, aksamitki, nasturcje, które są doskonałym uzupełnieniem grządki warzywnej nie tylko pod względem estetycznym, ale również przyciągają owady pożyteczne, odstraszają szkodniki i odwracają ich uwagę od naszego plonu.

Jeżeli nie możemy się już doczekać przygody z warzywnikiem możemy w miesiącach zimowych zająć się pędzeniem warzyw i uprawą mikro liści bądź kiełków. Najpopularniejszym warzywem uprawianym zimą w domach jest cebula zwyczajna. Szczypior uzyskujemy już po upływie tygodnia. Warto też spróbować pozyskać natkę pietruszki, poprzez sadzenie korzeni pietruszki. Więcej porad dotyczących uprawy mikro liści znajdziecie Państwo
w styczniowym wydaniu miesięcznika Działkowiec.

 

Agnieszka Pająk - Instruktor ds. ogrodniczych OM PZD w Krakowie

 

Polski Związek Działkowców 

stowarzyszenie ogrodowe w Warszawie 

Okręg Małopolski w Krakowie